Právě jste dostali informaci, že vaše tělo netráví, neboli netoleruje lepek vůbec či třeba jen z 10 %? Co to pro vás znamená v praxi? Čeká vás obohacení jídelníčku o nové, prospěšné potraviny, které jste dosud používali jen zřídka nebo možná vůbec. Bezlepkových potravin je více než těch, které lepek obsahují. Takže žádnou paniku, chce to zachovat klid. Budete-li chtít, pomůžeme Vám, aby vaše cesta ke zdraví byla příjemná, pohodová a radostná.

 

Lepek (gluten) je rostlinná bílkovina obsažená v obilí, díky této bílkovině těsto drží lépe pohromadě, proto tvoří základ většiny pečiva. Největší problémy vyvolává lepek pšeničný.

 

Kde najdete lepek a kterých potravin je třeba se vyvarovat?

  • pšenice (mouka, krupice, pečivo, chléb, rostlinné maso Seitan, sojová omáčka, kuskus, bulgur)

  • ječmen (mouka, vločky, kroupy, krupky)

  • žito (mouka - používá se převážně v celozrnné formě, proto se žito obecně lépe snáší)

  • oves (vločky - např. müssli tyčinky)

 

Bohužel právě tyto plodiny jsou nejvíce a používány v našem potravinářském průmyslu. Lepek se tak vyskytuje nejen tam, kde ho lze předpokládat – tedy v pečivu, v sušenkách, v mouce, ale i tam, kde byste ho nečekali. Je proto nezbytně nutné číst etikety na výrobcích a lepek odstranit především tam, kde je to možné a jednoduché a kde tvoří základní část potraviny (přílohy, pečivo).

 

  • v některých uzeninách (pozor na kroupy v zabijačkových produktech)

  • v ovocných přesnídávkách

  • v paštikách

  • v některých mléčných výrobcích (jogurty s vlákninou či zahušťovadla)

  • v pudincích (nejsou-li označena přeškrtnutým klasem)

  • v dochucovadlech (kečup, hořčice a v řadě dalších produktů)

 

Mezi bezlepkové potraviny tedy patří:

  • veškeré ovoce a zelenina

  • brambory

  • maso

  • vejce

  • tuky

  • luštěniny (např. čočka, fazole, hrách, cizrna)

  • bezlepkové obiloviny (jáhly, pohanka, quinoa, rýže, kukuřice, amarant)

  • bezlepkové směsi různých výrobců (náhrada mouky)

  • káva (pozor na pražené obilninové směsi, které obsahují lepek)

  • mléko a mléčné výrobky (pokud je trávíte)

  • koření (pozor na kořenící směsi - mohou obsahovat lepek)

 

Jak začít?

  • Přijměte bezlepkovou stravu jako výzvu, novou cestu a ne jako problém.

  • Pokud jste zvyklí jíst pečivo, kupujte si bezlepkové pečivo – dnes je pestrý výběr ve všech specializovaných obchodech a supermarketech (někdy stačí kukuřičné či rýžové chlebíčky).

  • Přílohu k masu nebo zelenině mohou tvořit brambory nebo rýže.

  • Ráno si můžete uvařit kaši z bezlepkových surovin – pohankové vločky, jáhlové vločky, rýžové. Když není dostatek času mějte doma instantní kaši bez mléka, která se jenom nasype do horkého rýžového či jiného mléka a zamíchá metličkou. Pokud přidáte ovoce máte spoustu zdravých sacharidů pro ranní start mozkové činnosti.

  • Změňte způsob vaření a bílou pšeničnou mouku nahraďte za bezlepkovou – cizrnovou, rýžovou, pohankovou, kukuřičnou, jáhlovou – omáčky, těstoviny, zavářky do polévek, jíšku, strouhání, noky a knedlíky se dají udělat velmi chutně a ani to nebude moc velká změna.

 

Jak nahradit některé potraviny?

  • Nejdostupnějšími bezlepkovými potravinami, které znáte, jsou luštěniny, rýže a kukuřice. Běžnou a často první dostupnou náhradou pšeničného pečiva jsou rýžové a kukuřičné chlebíčky a bezlepkové piškoty.
  • Jako přílohu místo knedlíků a běžných těstovin lze zakoupit těstoviny rýžové, kukuřičné, amarantové případně kombinované z bezlepkových směsí nebo polentu (kukuřičná kaše),
  • Jako zavářku do polévek lze použít bezlepkové obiloviny – pohanku, jáhly, rýži či luštěniny.
  • Místo bílé mouky k zahuštění omáček a pečení domácích produktů lze použít bezlepkové směsi a mouky z uvedených obilovin, škrob bramborový nebo kukuřičný či rýžový, k zahuštění omáček nejlépe cizrnovou mouku. Výborných výsledků dosáhnete s osvědčenými recepty vyhledanými na internetu.
  • Pečení domácích moučníků můžete využít bohatou nabídku směsí Schar a dalších výrobců.

 

Základní výživová doporučení

Na začátku Vaší cesty ke zdraví je nutné postupně upravit více aspektů Vašeho života. Především přísun energie ve formě stravy musí být v harmonii s celkovým výdejem energie. Základem je tedy kvalitní a vyvážená strava nastavená podle vašich individuálních potřeb. Zde je několik doporučení, jež podpoří Vaší celková detoxikace organismu tak, aby byla co nejefektivnější a vedla skutečně ke zdravému a spokojenému životu:

 

  • Snažte se jíst pravidelně 5x - 7x denně.
  • Snažte se, aby se součástí každého jídla stalo čerstvé ovoce a zelenina v množství cca 100 g na porci.
  • Pitný režim, by měl být zabezpečen nejlépe čistou neperlivou vodou. Postupně zvyšujte množství tekutin, až docílíte cca 2,5 l na den (dobrým ukazatelem je čirá nezapáchající moč). Omezte nápoje typu coca-cola, káva, černý čaj – vždy společně s nimi vypijte stejné množství čisté vody.
  • Svačinu s sebou, nikdy nevycházejte bez připraveného jídla. Ovoce a zeleninu si připravte ve formě ke snadné konzumaci – např. oloupané, nakrájené v krabičce. Ideální forma je smootie (rozmixovaná směs ovoce a zeleniny včetně semínek slunečnicových, lnu, sezamu atd. libovolně dle Vaši chuti), řada dnes dostupných přístrojů má nádoby vhodné k převozu v příslušenství.
  • Vše vždy řádně rozžvýkejte.
  • Střídejte potraviny. Snažte se neopakovat stejná jídla 2x během jednoho dne. Volte různé druhy pečiva, ovoce, zeleniny.
  • Myslete na sebe. Myslete pozitivně a představujte si cíl, kterého chcete dosáhnout. Věnujte energii řešení ne problému.

 

Dříve než zahájíte detoxikační program, věnujte se sami sobě a úpravě stravovacích zvyklostí. Zpomalte. Pokud je vaše současná strava postavena na jídlech z fast foodu, ráno nesnídáte, nejíte čerstvé ovoce a zeleninu, používáte-li k vaření uzeniny a polotovary, kouříte-li a pravidelně konzumujete alkohol - pak opravdu pouhá detoxikace či sebekvalitnější doplňky stravy nestačí.

 

 

© IM REZONA z.s.                 adresa: Na Hlavní 23/21, 182 00 Praha 8 - Březiněves          mobil: +420 603 161 147          frydlova@imrezona.cz