Základním cílem přísunu energie je rovnováha. Příjem příliš velkého množství zásaditých či kyselinotvorných potravin může vést ke vzniku mnoha komplikací. Často se hovoří o překyselení organismu. Pokud přijímáte ve stravě mnoho živočišných bílkovin, masa, mléčných výrobků, je možné, že jste překyseleni. V následujícím přehledu najdete šest nejvíce zásaditých (neboli alkalických) potravin vhodných pro zařazení do Vaší stravy:

 

1. Kořenová zelenina
Vzhledem k "jang" charakteru těchto potravin v tradiční čínské medicíně, a jejich obsahu minerálů, větším než u mnoha druhů jiné zeleniny, lze konstatovat, že se jich nemůžete přejíst. Vhodné jsou ředkvičky a ředkev (černá, červená nebo bílá), řepa, mrkev, tuřín, křen a dýně. Kořenová zelenina má dobrou sytící schopnost a lze ji konzumovat po vaření nad párou pouhých 15-20 minut.

2. Brukvovitá zelenina
Patří sem například brokolice, zelí, květák, růžičková kapusta a podobně.

3. Listová zelenina
Řadíme sem kapustu, mangold, špruchu, listy tuřínu a špenát. Obsahuje mnoho vitamínu K a kyseliny listové. Špenát je mimo jiné také plný vitamínů, minerálních látek, fytochemikálií, antioxidantů a vlákniny, které pomáhají zlepšit trávení a dokonce i zrak.

4. Česnek
Skutečný zázrak, česnek se objevuje v seznamech potravin, které podporují celkové zdraví. Mezi jeho další výhody patří schopnost podporovat kardiovaskulární a imunitní systém, snižuje krevní tlak, přispívá k očistě jater a k léčbě nemocí.

5. Kapie a kajenský pepř
Kapie a kajenský pepř mají antibakteriální vlastnosti a jsou bohatým zdrojem vitamínu A v boji proti škodlivým volným radikálům, které vedou ke stresu a k nemoci. Obsahují enzymy nezbytné pro žlázy.

6. Limetky
Jako přírodní dezinfekční prostředek umí limetky léčit rány a zároveň působí proti překyselení, virózám, kašli, nachlazení, chřipce a pálení žáhy. Limetky také blahodárně působí na játra a podporují detoxikaci.

 

 

 

 

© IM REZONA z.s.                 adresa: Na Hlavní 23/21, 182 00 Praha 8 - Březiněves          mobil: +420 603 161 147          frydlova@imrezona.cz